Hipofízis hírek
- Fontos információk

- Tudnivalók
- Céljaink bővebben
- Infók a honlapról
FONTOS TUDNIVALÓK


Hipofizis.hu
   
Hipofizis.hu
Kedvencekhez!
Weblap támogatása

Miért nincs betegfórum?
 
Hipofizis.hu Orvosok
MR vizsgálat (MRI)
Hormon, endokrinológus
   
Mi az endokrinológia?
Endokrinológusok
Gyorssegély
Hormonrendszer
Hormonzavarok
Tesztoszteron
Oxitocin hormon

Diabétesz, cukorbetegség
- Neuropathia rendelések

Pajzsmirigy betegségek
Pajzsmirigy műtét
Dr. Tóth: Hiperparatireózis
Dr. Cseke: Addison-kór

Hormonok - értékek
Hipofízis, agyalapi mirigy
   
Az agyalapi mirigy
Agyalapi mirigy helye
Hipofízis adenóma
Hipofízis daganatok
Gyakori Kérdések
Betegség kiváltó okai
Adenóma - tévhitek
Ajánlott gyógymódok
- HIPOFÍZIS MŰTÉT
 
Akromegália, Cushing-kór
   
Növekedési hormon
Akromegália
Akromegália képtár
Hollywoodi sztárok
A sportvilág óriásai
 
Cushing-kór
Dr. House: Cushing
Cushing-szindróma
Dr. Tóth Miklós Cushing tájékoztató orvosoknak
 
Prolaktin és PCOS
   
Prolaktin hormon
Prolaktinóma
TÁRSBETEGSÉG lehet: Pcos
PCOS - szindróma
 
Más hipofízis betegségek
   
TSH termelő daganat
Inaktív daganatok
Üres sella szindróma
Hipofízis elégtelenség
 
Egészség, fitness, szótár
Orvos Válaszol
Egyebek
   
Dr. Czirják: Hypophysis

HIPOFÍZIS CIKKEK
A hízás okai
Egészséges táplálkozás
Zsírégető torna

Vérnyomás-értékek
A higany ártalmai
C-vitamin aszkorbinsav
D-vitamin Lakatos prof.
Médiaszereplések

Dukai Regina
Sztárok
Partnerek

Adatvédelmi nyilatkozat

Készítő: Hipofízis Team
Kapcsolat
Tilos másolni a lapról!

 

Prolaktin hormon (PRL)
   
Ezen az oldalon információkat találhat a prolaktin hormonról, az alacsony vagy magas prolaktin szintről, azok tüneteiről, a magas prolaktin szint kezeléséről.

Azért, hogy mindennel tisztában legyen kérjük szánjon időt a teljes oldal elolvasására! Ha ezt megteszi elkerülheti azon tévhiteket amik a prolaktinómával vagy magas prolaktin szinttel kezelt betegekben felmerülnek és sajnos kezelésük rovására mehet. Tegye lapunkat a böngésző kedvencei közé, hogyha később is szükséges nyugodtan tudjon újra tájékozódni!PROLAKTIN HORMON

- név: prolaktin, prolactin, laktotróp hormon
- hormon rövidítése: PRL vagy LTH

Termeli: az agyalapi mirigy, vagyis a hipofízis
Szerepe: - szülés után a tejelválasztást megindító hormon,
továbbá gyakran - a nemi hormonokkal együtt - egyéb folyamatokban is részt vesz, pl: anyagcsere, növekedés, szaporodás
A prolactin hat az immunrendszerre.
Szerkezet: a PRL 199 aminósavból áll
Prolaktin szekréció gátló: dopamin

- Fontos tudni:
A hormon szintje reggel alacsonyabb, mint este. Nőknél terhesség, szoptatás alatt természetes módon nagyobb értéket mutat, hiszen anyasági hormon.

A PROLAKTIN HORMON VIZSGÁLATA:

Vizsgálat módja: vérvétel

Megjegyzés: Fájdalmas illetve komolyabb stresszt okozó vérvétel növelheti a prolaktin szintjét, akárcsak a vérvétel előtt az emlő fizikai vizsgálata.

A prolaktin vizsgálata indokolt:

- Az emelkedett prolaktin szintre jellemző tüneteknél (tejcsorgás, fejfájás, látászavar - többi tünet lejjebb!)
- Meddőségvizsgálat esetén (nőknél, férfiaknál)
- Alacsony tesztoszteron szint követése férfiaknál

Kapcsolódó vizsgálatok lehetnek:

FSH, LH, DHEA-S és Tesztoszteron

- Részletes PRL vizsgálat: összprolaktin, aktív prolaktin és makróprolaktin meghatározás

- Amennyiben a magas prolaktin szintet az agyalapi mirigy jóindulatú daganata (prolaktinóma) okozza tanácsos a növekedési hormont (GH vagy STH) és a pajzsmirigy serkentő hormont (TSH) is nézetni, mert az ilyen agyi daganatok egy része képes lehet több hormont túltermelni.


HORMONZAVAR KEZELÉSE:

Női menstruációs zavart, fáradtságot, pattanásokat, erős szőrősödést, férfi illetve női terméketlenséget, szexuális problémákat, depressziót, erős izzadást, hízást és még sokminden mást okozhat a hormonrendszer ilyen-olyan betegsége. Bizonyos hormonokat urológus és nőgyógyász is nézethet a hormonrendszer alapos kivizsgálását, szakszerű kezelését azonban endokrinológus doktor tudja elvégezni. Hormonrendszerünk működésének feltérképezése és a hormonrendszer zavarainak felderítése az endokrinológus orvos feladata. Szükség esetén az endokrinológus olyan vizsgálatokat is elvégeztethet amire nőgyógyásznak vagy urológusnak nincsen jogköre.

Endokrinológiai rendelések országszerte: Endokrinológus


A PROLAKTIN HORMON SZEREPE:

Férfiaknál és nem terhes illetve nem szoptató nőknél a prolaktin szintje normálisan alacsony. A prolaktin hormon szintje a terhesség alatt és közvetlenül a szülés után a legmagasabb. Terhesség során ösztrogénnel és progeszteronnal (=sárgatest hormon) együtt a prolaktin segít az emlők fejlődésében. Szülés után a prolaktin biztosítja a tejelválasztás beindítását és annak működését. Amennyiben az anya nem szoptat a prolaktin hormon visszaesik a normális alacsony értékre. Amennyiben szoptat az újszülött étkezési igénye szerepet játszok a prolaktin kapcsán. A női szervezetben ugyanis ilyenkor működik egy visszajelző rendszer és egyensúlyba kerül a baba táplálkozési igénye, az anya hipofízisében termelt prolaktin és az anya szervezetében előállított tejmennyiség. A szoptatás folyamán emelkedett marad a prolaktin érték, a szoptatás abbahagyása után viszont normalizálódik. A prolaktin hatása az is, hogy szülés után nem jelentkezik azonnali menstruáció, ugyanis ez a hormon megakadályozza a tüszőérést, és gátolja a nemi ciklus beindításáért felelős hormonok munkáját.

Összegezve megállapíthatjuk, hogy a prolactin hormon fontos szerepet játszik a női menstruációs ciklus szabályozásában és a szoptatás folyamatában.


ALACSONY PROLAKTIN SZINT TÜNETE:

Ilyenkor szülés után a nőknél a tej elapadása tapasztalható. Sajnos a prolactin hormon mesterséges pótlása még nem lehetséges, ilyenkor a csecsemő tejellátását nem az anya végzi, hanem más módon kell biztosítani.

A dohányzás csökkenti a prolaktin hormont, ezért van a dohányzó anyáknak kevesebb, rosszabb minőségű teje. A dohányzás káros mind az anya, mind a csecsemő és a dohányos környezetének egészségére!

Férfiaknál a prolaktin alacsony szintje nem okoz tüneteket.


MAGAS PROLAKTIN SZINT MEGÁLLAPÍTÁSA:

A magas prolaktin szint orvosi neve: hyperprolactinaemia

Enyhe prolaktin szint emelkedés: <60 ng/ml vagy <1272 mU/l


A prolaktin eredményt minden esetben a beteget kivizsgáló laboratórium által adott lelet referencia tartományához, azaz normál értékéhez kell viszonyítani.

A hyperprolactinaemia csak a prolaktin szint legalább 3 alkalommal, egymástól eltérő időpontban történt magasabb prolaktin szint esetén állítható fel ( - kivéve a kóros állapotokat). Ennek oka, hogy a prolaktin sok esetben, élettanilag normális folyamatok esetén is magas lehet.

A magas prolaktin szinttel járó kóros állapotok (pl: prolaktint túltermelő hipofízis daganat - prolaktinóma - esetén) azonban az esetek többségében a normál tartománytól (másnéven: referencia értéktől) igen jelentősen eltérő, többszörösen magas emelkedés tapasztalható.

Prolaktinómát azaz a hipofízis prolaktint túltermelő daganatát valószerűsíti:
150 ng/ml azaz 3180 mU/l feletti prolaktin érték

A hyperprolactinaemia az egyik leggyakoribb tünet a különböző endokrinológiai és hipofízis megbetegedésekben. Az emelkedett szérum prolaktin szint önmagában nem bizonyítja az agyalapi mirigy daganat jelenlétét, így minden esetben a klinikai képpel és a többi diagnosztikai eredménnyel összevetve kell értékelni.


A MAGAS PROLAKTIN SZINT:

Ha a hyperprolactinaemia tartósan fennáll fokozhatja a mellékvesekéreg androgén-termelését és egyes orvosok szerint elősegítheti polycystás ovariumok kialakulását. Más doktorok szerint a PCOS kialakulásának oka genetikai tényezők függvénye. A kialakulási elméletekől függetlenül a PCOS-ban szenvedő betegek kb. 30%-ánál észlelhető enyhe, 40 ng/mL alatti hyperprolactinaemia.

Az ópiumszármazékok szintén a prolaktin emelkedett szintjét idézik elő.

Magas TSH hormonértéknél a prolactin hormon kissé emelkedett lehet.

A prolaktin szintjét emelik az ösztrogének. A fogamzasgátlók ösztrogén hormonokat tartalmaznak, így ezáltal emelik a prolaktin szintet. Az agyalapi mirigy és az ösztrogének kapcsolatát vizsgálta a nemzetközi tudósvilág által elismert orvosunk Dr. Flerkó Béla.


LEHET, HOGY HIPOFÍZIS DAGANATOM VAN?

Kérjük sose diagnosztizálja Önmagát! A hipofízis betegségek annyira speciálisak, hogy orvos is csak több tényező figyelembe vételével diagnosztizálhatja. MR lelet, prolaktin érték a vérben és a beteg tünetei, tehát a diagnosztizálás során az orvosnak szaktudása szerint sokmindent kell figyelembe vennie. Így, hogy fennáll-e a hipofízis daganat azt csakis szakképzett orvos tudja megállapítani, tehát diagnózist az említett tényezők figyelembe vételével csak ő adhat.


KEZELHETŐ GYÓGYSZERREL A MAGAS PROLAKTIN SZINTEM?

Vannak a prolaktin hormonra ható gyógykészítmények. Azonban, hogy ilyen készítmény elégséges-e vagy esetleg hipofízis műtét szükséges azt szakorvos tudja megállapítani a laborértékek, a tünetek és MR vizsgálat eredménye alapján, vagyis nemcsak a laborérték ami meghatározó a kezelési terápia meghatározása során. Választ a kérdésre tehát csak szakorvos adhat az említett tényezők alapján.


CIKKLUSFÜGGŐ HORMON A PROLAKTIN?

Nem mondhatni, tehát mindegy a női ciklus melyik napján nézik. A prolaktin hormont szükség esetén ellenőrzik férfiaknál, gyerekeknél akik nem menstruálnak, nincs ciklusuk. Viszont vannak cikklusföggő hormonok, melynél nem mindegy mely napon történik a vérvétel, praktikussági okokból az orvos gyakran velük együtt nézeti a prolaktin hormont. Az orvosi szaktudásban az is benne van, hogy a doktor tudja mely hormonokat mikor kell nézetni és a laborértékeknél, tüneteknél és egyéb vizsgálatoknál miket kell figyelembe venni.


FOGAMZÁSGÁTLÓ SZEDÉSE:

Hipofízis adenóma és fogamzásgátló: Agyalapi mirigy daganatban szenvedő nőknél a hormontartalmú fogamzásgátló tabletta szedése nem ajánlott. Egyrészt a fogamzásgátlóban lévő ösztrogének prolactin hormont emelő tulajdonsága, valamint egyéb mellékhatásaik miatt sem. A hormontartalmú fogamzásgátlók pont az agyalapi mirigy működését csapják be, ilyen folyamat igazán nem kívánatos egy amúgy is hibásan működő agyalapi mirigynél. A beteg inkább hormonmentes fogamzásgátló tablettát (pl: Pharmatex) vagy más védekezési módszert (óvszer) válasszon! Hormontartalmú fogamzásgátló tabletta vagy hüvelygyűrű alkalmazását a hipofízis betegségek kezelésében jártas idegsebész és endokrinológus professzorok sem ajánlják, még a hipofízis adenóma elmúlása után se. A hormonális fogamzásgátló tabletták tájékoztatójában gyakran szerepel, hogy a készítménytől emelkedhet a szervezetben a prolaktin.

" Tejcsorgás nélkül is lehet magas a prolaktin szintje, és akkor sem szabad fogamzásgátlót szedni. "- idézet Dr. Farkas Ágnes egy betegnek adott online válaszából. Link: Webbeteg.hu


MAGAS PROLAKTIN SZINT TÜNETEI:

- hízás
- izzadás
- stressz
- hajhullás
- sápadtság
- alvászavarok
- erőteljes szőrősödés
- fáradtság, gyengeség
- apró lilás foltok megjelenése a lábon
- férfiaknál: merevedési problémák, impotencia, terméketlenség
- nőknél: a libidó csökkenése, meddőség, száraz hüvely és fájdalmas szex, cikluszavar (a menstruáció teljes vagy részleges elmaradása, erős, fájdalmas menszesz, pecsételő vérzés), hőhullámok, emlő kellemetlen feszülése. Előfordulhat alacsony progeszteron hormonszint (kevés sárgatest hormon). Bizonyos esetekben a terhesség első hónapjaiban spontán vetélés - ezt kórósan magas prolaktin szint okozhatja.

Mivel a prolaktin hormon felelős a tejelválasztásért magas szintje tejcsorgáshoz, tejfolyáshoz vezethet. Ez mindkét nemnél jelentkezhet, így férfiaknál is. A tejcsorgás jelentkezhet az egyik vagy másik mellben spontán vagy nyomásra. A terhességen, szoptatáson kívüli tejfolyás mindig kóros folyamat így orvoshoz kell fordulni vele!

A magas prolactin szint némileg álmosító hatással bír, ezért van, hogy a kismamák az esti szoptatás után is hamar vissza tudnak aludni. Az élettani folyamatok miatt a prolactin szintje este magasabb, mint reggel.

A ciklus első felében a magas prolaktin szintek károsítják a petesejteket. Nem direkt hatásról van szó, komplex szabályozási zavar következtében szenvednek zavart a fejlődő petesejtek. A magas prolaktin szint gátolja a beágyazódást, illetve amennyiben terhesség létrejön a terhesség első 12 hetében vetéléshez vezethet, miután un. sárgatest elégtelenség jön létre. Ugyanakkor megjegyzendő, hogy minden olyan beültetést követően, ahol terhesség nem jön létre a beágyazódás hiányával lehet magyarázni. Ennek azonban nem minden esetben van hormonális oka. A bromocryptin nemcsak a beültetésig szedhető, sőt mi több, mint a fentiekből következik, szedése legalább a terhesség 12. hetéig kivánatos.

Amikor a magas prolaktin szintet az agyalapi mirigyben megbújó daganat (hipofízis adenóma) okozza előfordulhat a látótér beszűkülése, homályos látás, amennyiben a daganat érinti az agyalapi mirigy feletti látóideget. Prolaktinóma esetén fejfájás is előfordulhat. A prolaktin hormont túltermelő hipofízis daganatnál terhességi szándék kapcsán az endokrinológus véleményét szükséges kikérni elkerülendően az esetleges spontán vetélés vagy egyéb szővődmények kockázatát. Ha a terhesség engedélyezett endokrinológiai kontroll történik a várandósság alatt.


A MAGAS PROLAKTIN SZINT OKAI:

1. A HIPOTALAMUSZ BETEGSÉGEI:
- Tumor - pl: metastasis, craniopharyngeoma, meningeoma, germinoma, cysta, glioma, hamartoma
- Infiltrativ betegség - példák: sarcoidosis, tuberculosis, eosinophil granuloma, óriássejtes granuloma
- Koponyabesugárzás
- Epilepszia

2, A HIPOFÍZIS BETEGSÉGEI:
- Adenóma, az agyalapi mirigy jóindulatú daganata
A prolaktint termelő hipofízis adenómán kívül más hormontermelő hipofízis daganatokhoz szintén társulhat emelkedett prolaktin szint: akromegália, Cushing-kór, TSH-termelő hipofízis adenóma esetén
- Hipofízisnyél sérülés - pl: lymphocytás hypophysitis, aneurysma, metastasis
- Empty sella syndroma, azaz üres sella-szindróma
- Infiltrativ betegségek

3, TERHESSÉG - amikor természetes a prolaktin magasabb szintje, mivel az egy anyasági hormon

4, ALVÁS - természetes a hormon emelkedett szintje

5a, GYÓGYSZEREK - fogamzásgátló, bizonyos antidepresszánsok stb.
Amennyiben gyógyszer hatása miatt terhességen, szoptatáson kívüli tejcsorgás jelentkezik a gyógyszert le kell cserélni.

5b, Ópiátok (ópiumszármazékok - kokain, morphin, methadon, heroin)

6, PAJZSMIRIGY ALULMŰKÖDÉS (primaer hypothyreosis)

7, PCOS, azaz policisztás ovárium-szindróma
Ha nem társul hozzá prolaktinóma akkor csak enyhén magas prolaktin szint

8, KRÓNIKUS VESEBETEGSÉG

9, MÁJZSUGOR (cirrhosis hepatis)

10, NEUROGEN (mellbimbó érintés, szex, női orgazmus, szoptatás, gerincvelő sérülés, mellkasfal sérülés - műtét vagy herpes zooster, azaz övsömör)

11, STRESSZ (fizikai és pszichológiai)

12, ECTOPIÁS prolaktintermelés (pl: bronchus carcinoma, hypernephroma)

13, IDIOPATHIÁS

14, Nőknél: a mell gyakori nyomkodása vagy szoros melltartó viselése szintén emelheti a prolaktin hormon értékét

( Tabularium Endocrinologiae - 13 pont )


PROLAKTIN LABORÉRTÉK, NORMÁLÉRTÉK:

Minden esetben a beteget kivizsgáló laboratórium által adott lelet referencia tartományához, azaz normál értékéhez kell viszonyítani.

A laborok mérési módszerei, alkalmazott mértékegységei eltérőek lehetnek. Mindig a labor által mutatott érték a mérvadó. A kezelőorvosnak a vizsgálatot elvégző laboratórium referencia értékeit célszerű figyelembe venni a más laboratóriumok illetve különböző könyvekben találhatók helyett.

Ezeket figyelembe véve az alább közölt adatok csak átlagos értékeket jelölnek, ha az Ön leletén más a referencia tartomány akkor azt kell figyelembe venni!

Prolactin lelet

Normális reggeli prolaktin szint nőnél <15-25 ng/ml vagy 318-530 mU/l
Normális reggeli prolaktin szint férfinál <10-15 ng/ml azaz 212-318 mU/l

- a normálérték felső határa a laboratórium vizsgálati módszerétől függ.

Enyhe prolaktin szint emelkedés: <60 ng/ml vagy <1272 mU/l

- ilyenkor a diagnózis felállítása előtt ismételt prolaktin szint meghatározás javasolt

Terhességnél, szoptatásnál természetes a prolaktin hormon emelkedett szintje.

Hipofízis adenóma (prolaktinóma) esetén - kóros értékek:

Prolaktinómát valószerűsít: 150 ng/ml azaz 3180 mU/l feletti prolaktin érték
Hipofízis mikróadenómánál általában: (150 feletti) 250 ng/ml alatti eredmény
Hipofízis makróadenómánál általában: 250 ng/ml feletti prolaktin érték

A mértékegységnél ng = ug vagy µg.

Prolactin hormon


PROLAKTIN HORMONT KEZELŐ GYÓGYSZER:

Gyógyszerek nevei: Bromocriptin, Norprolac, Dostinex

BIZTONSÁG: Tudnia kell, hogy az emelkedett prolaktinra adott készítmények már évtizedek óta vannak forgalomban világszerte. Kipróbált, hatékony készítmények. Mellékhatásaik egyértelműek az orvostudomány számára és a betegtájékoztatón szerepelnek.

PROLAKTIN ÉS MENSTRUÁCIÓ:

A magas prolaktin hormon tüneteinél kiderült, hogy a tünetek közé tartozhat a menstruáció részleges vagy teljes elmaradása, illetve ezzel kapcsolatban a meddőség. Az ilyenkor felírt gyógyszer képes rendezni a havi ciklust, szükség esetén pedig gyermekáldáshoz segíteni a nőket.

TÉVHITEK:

- ALKOHOL: Tévhit, hogy iható alkohol ezekre a gyógyszerekre. A hatásukat hátrányosan befolyásolja és erős rosszullétet is okozhat az alkohol fogyasztása.

- HÍZÁS, MELLFESZÜLÉS: A betegek egy részénél tévhit, hogy a prolaktint kezelő gyógyszer (pl: Bromocriptin) hízlal és feszíti az emlőt. A hízás meg az emlő kellemetlen feszülése a magas prolaktin szinttel járó jelenség, tünet. Természetesen a gyógyszernek idő kell míg hat, de amint kifejti a hatását a hízást, mellfeszülést megszűnteti.

- HORMON: Szintén tévhiedelem a laikusok között, hogy a prolaktinra ható gyógyszer (pl: Bromocriptin, Norprolac) hormontartalmú. A szer a prolaktint befolyásoló hormonreceptorra hat, így éri el a prolaktin hormon szintjének mérséklését. Hormont nem tartalmaz.

- HATÉKONY TERMÉSZETES GYÓGYMÓD: Téves hiedelem, hogy gyógynövények hatnak a prolactin hormonra. Erről bővebben a magas prolaktin szint kezelése kapcsán írunk, kérjük olvassa rovatunkat tovább! Az emelkedett prolaktin értékekre adott gyógyszereket gyógynövény vagy növényi kivonatok nem váltják ki. Ugyanez igaz a vitaminokra is. Vitaminokkal sem lehet a prolaktin szintet befolyásolni.

HÁNYINGER:

A gyógyszeres kezelés járhat kezdeti rosszullétekkel. Az orvos által felírt fokozatos adagolás az esetleges kellemetlen mellékhatásokat, pl: a hányingert csökkentheti.

Hányinger ellen kipróbálható:

B6 vitamin szedése vagy hideg víz lassú kortyolgatása

Hányáscsillapító (Torecan vagy Dedalon) szedése - a két gyógyszer sosem szedhető egy napon belül, inkább az egyiket vagy másikat használja a beteg.

GYÓGYSZERCSERE:

Ha a beteg tartósan nem bírja a Bromocriptint alkalmazható más gyógyszer. Bromocriptin helyettesítő gyógyszere: Norprolac. Kevesebb estleg semmilyen mellékhatással sem bír, akkor adható ha a betegnek nincs növekedési hormon túlműködése.

Amennyiben a magas prolaktin hormon értékre az említett két gyógyszer hatástalan lenne szükség esetén OEP engedéllyel külföldről beszerezhető a Dostinex.

GYÓGYSZER SZEDÉSE ÉS ABBAHAGYÁSA:

Magas prolaktin szint esetén felírt gyógyszer adagját szükség esetén fokozatosan emeli az orvos. Ha a beteg esetleg mellékhatásokat észlel a gyógyszeres terápiát akkor sem tanácsos megszakítani. A gyógyszert felíró orvossal kell konzultálni. A gyógyszer önkéntes abbahagyása nem javallott. Nagyon sok esetben a mellékhatások csak a terápia elején jelentkeznek, később megszűnnek. Fontos tudni, ahogy a kezelés megkezdésekor felemelték az adagját, úgy a gyógyszer abbahagyásakor is változtatni kell az adagon, igaz itt már az adag csökkentését írja elő megfelelő ütemben az orvos. Így a gyógyszer elhagyása kevésbé viseli meg a szervezetet. Ezért is kell az abbahagyást orvossal tisztázni.

TERHESSÉG:

A rendelkezésre álló orvosi szakirodalmi adatok alapján bizonyítottnak látszik, hogy a Bromocriptin a terhesség első harmadában (, az első trimeszter során) sem károsítja a magzatot ( Tanulmányok: Verhelst J, Abs R. Hyperprolactinemia: pathophysiology and management, Schlechte JA. Prolactinoma. ). Többezer baba született világszerte Bromocriptinnek köszönhetően. Cabergolin- és quinagolidkezeléssel nincs még elegendő tapasztalat, ezért terhességet tervező nőknek adásuk egyenlőre nem tanácsolt.

Szükséges a magas prolaktin szinttel rendelkező nőbetegnek tehességi szándékát kezelőorvosának jelezni. Agyalapi mirigy betegségnél endokrinológussal és az idegsebésszel tisztázni. Hipofízis betegségben különbözik a microprolactinomás és macroprolactinomás terhesek gondozása.


MAGAS PROLAKTIN SZINT KEZELÉSE:

Tévhit, hogy gyógynövények vagy vitaminok segítenek

Egészen enyhén vagyis minimálisan emelkedett prolaktin esetén egyesekben természetes gyógymód lehetőségeként felmerül az illatos barátcserje illetve a Mastodynon csepp, valamint a prolactinum alkalmazása. Ezen készítmények használatáról szükség esetén kérje ki kezelő endokrinológusa véleményét! Azt azonban sosem szabad elfelejteni, hogy ezen lehetőségek gyógyszeres kezelést nem képesek pótolni.

Idézet Dr. Petrányi Gyula a "PCOS guru"-nak nevezett belgyógyász, endokrinológusnak egy hipofízis adenómában és PCOS-ban egyaránt szenvedő beteg gyógynövényes kérdésére adott online válaszából: " A növényi kivonatok hatása bizonytalan, évjáratonként változik, hatásuk kiszámíthatatlan, orvos nem alkalmazza őket. " ( Válasz megnézése ). Petrányi Gyula doktor úr az egyik legnagyobb orvosi portál az Informed válaszadó orvosa volt. Cipruson él anyagi haszna vagy kára nem jelentkezik magyar érdekeltségek folytán, véleménye teljes mértékben betegsegítés érdekében fogalmazódott.

Tévhitek az interneten keringő azon állítások, hogy vitaminok vagy gyógynövények hatékonyan hatnak a hormonra. Az orvosok hatékonyságuk miatt ragaszkodnak a gyógyszerekhez. Egyébként a prolaktinra ható gyógyszerek sem magára a prolaktin hormonra hatnak, hanem a hormont felügyelő hormonreceptort befolyásolják, ami révén elérhető a hormon szintjének csökkentése.

gyógyszer (pl: Bromocriptin) -> hormonreceptor -> prolaktin hormon


Betegeknek jószívvel ajánlható valóban hatékony természetes mód a magas prolaktin szint ellen az a feszültség kerülése. Sajnos ugyanis a prolaktin hormon szintje stressztől emelkedni képes.

Enyhén magas prolaktin értéknél (pl: ha szoptatás után nem apad el az anyánál a tej) szoktak Bromocriptint felírni.

FONTOS: Hipofízis adenóma esetén a fennt írt termékek (az illatos barátcserje, Mastodynon csepp) nem hatékonyak a kóros prolaktin termelés ellen. Ne feledjük a hormon bonyolult összetételű, 199 aminósavból áll! Alkalmazott gyógyszerek: Bromocriptin, Norprolac, Dostinex. Ezen készítmények nem hormontartalmúak, hanem szervezetünkben a prolaktint befolyásoló hormonreceptorra hatva csökkentik az emelkedett prolaktin szintet. A prolactin hormon csökkentése mellett az agyalapi mirigy daganatra hatva elérhetik a daganat méretének csökkenését vagy a daganat megszűnését esetleg bizonyos esetekben a daganat további növekedését állíthatják meg.

Hipofízis adenómás betegek egy részénél a prolaktint termelő agyalapi mirigy daganat túltermelheti a növekedési hormont is. Így az alkalmazandó gyógyszerről az endokrinológus ezt a tényt is figyelembe véve dönt, azért, hogy a gyógyszer a növekedési hormon túlműködése ellen is hasson.

Amennyiben a beteg nem bírja a Bromocriptin nevű gyógyszert és a növekedési hormonja nem termelődik túl a prolaktin szint rendezésére Norprolac írható fel a Bromocriptin helyett. Tapasztalatok szerint a Norprolac a legtöbb betegnél jóval kevesebb mellékhatást vagy semmilyen mellékhatást nem idéz elő.

A kezelés kezdetén előfordulhatnak rosszullétek. Olvassa el alaposan a gyógyszer használati utasítását! Önként sose hagyja abba a készítmény szedését! Ha esetleg mellékhatásokat észlel konzultáljon kezelőorvosával!


NEM SZEDHETŐ GYÓGYSZEREK:

Magas prolaktin szint esetén egyáltalán nem vagy csak óvatosan szedhetőek olyan gyógyszerek amelyek betegtájékoztatóján a "mellékhatások" vagy "ellenjavallat" rovatban az alábbi feliratok valamelyike olvasható:

- a belső elválasztású mirigyek zavara (vagyis hormonzavar)
- agyi megbetegedések
- ösztrogénre érzékeny daganatok
- hyperprolactinaemia
- emelkedett prolaktin szint
- agyalapi mirigy túlműködése
- hypophysis túlműködés
- prolaktin-dependens tumorok (prolaktin hormontól függő daganatok)
- prolaktinóma (prolactinoma)
- agyalapi mirigy daganat
- hypophysis daganat
- hipofízis adenóma
- plazma prolaktin-koncentráció emelkedése
- hipotalamusz és hipofízis tumorok

A hormontartalmú gyógyszerek közül a prolactin szintet emelik:
- az ösztogének
- TRH
- inzulin
- cyproteron acetát

Ha gyógyszerezésével kapcsolatban kérdései, kétségei merülnek fel kérdezze meg a gyógyszert felíró orvost! Hormonzavar esetén inkább az endokrinológus véleményére hallgasson, mint a nőgyógyászéra, hiszen az endokrinológus szakterülete a hormonrendszer. Szükség esetén a nőgyógyász és endokrinológus megbeszélése a beteg kezeléséről tanácsos lehet.


PROLAKTIN ORVOSI SEGÍTSÉG:

Azt, hogy a prolaktin szintje enyhén vagy kórosan magas, hogy a prolaktin emelkedését mi idézi elő és mit lehet tenni ellene a kezelőorvos dönti el. Bromocriptinnél esetleges mellékhatások miatt új gyógyszert, Norprolacot a prolaktin szint kezelését megkezdő orvos írhat fel.

VANNAK MÉG KÉRDÉSEI?


1, Olvassa el újra a gyógyszer dobozában található betegtájékoztatót! Hátha választ kap kérdésére.

2, Konzultáljon kezelőorvosával! - legjobban ajánlott megoldás

3, Amennyiben online szeretne információhoz jutni a prolaktin hormonról keressen olyan Orvos Válaszol rovatot, ahol endokrinológus válaszol. Üzenetében írja meg az esetleges társbetegségeket, a szedett gyógyszereket, a tüneteket, hogy érinti-e a szoptatás vagy terhesség. Továbbá adjon meg laborértéket mértékegységgel (1290 mU/l), hogy a tanácsadó orvos tudja a "magas prolaktin" kifejezés alatt Ön enyhén emelkedett vagy kórosan emelkedett prolaktin értéket ért. Tüntesse fel a labor által a leleten megadott normálértéket (referencia tartományt)! Endokrinológus felel: Orvos Válaszol

 
Sherlockian-sherlock.com