Hipofízis hírek
- Fontos információk

- Tudnivalók
- Céljaink bővebben
- Infók a honlapról
FONTOS TUDNIVALÓK


Hipofizis.hu
   
Hipofizis.hu
Kedvencekhez!
Weblap támogatása

Miért nincs betegfórum?
 
Hipofizis.hu Orvosok
MR vizsgálat (MRI)
Hormon, endokrinológus
   
Mi az endokrinológia?
Endokrinológusok
Gyorssegély
Hormonrendszer
Hormonzavarok
Tesztoszteron
Oxitocin hormon

Diabétesz, cukorbetegség
- Neuropathia rendelések

Pajzsmirigy betegségek
Pajzsmirigy műtét
Dr. Tóth: Hiperparatireózis
Dr. Cseke: Addison-kór

Hormonok - értékek
Hipofízis, agyalapi mirigy
   
Az agyalapi mirigy
Agyalapi mirigy helye
Hipofízis adenóma
Hipofízis daganatok
Gyakori Kérdések
Betegség kiváltó okai
Adenóma - tévhitek
Ajánlott gyógymódok
- HIPOFÍZIS MŰTÉT
 
Akromegália, Cushing-kór
   
Növekedési hormon
Akromegália
Akromegália képtár
Hollywoodi sztárok
A sportvilág óriásai
 
Cushing-kór
Dr. House: Cushing
Cushing-szindróma
Dr. Tóth Miklós Cushing tájékoztató orvosoknak
 
Prolaktin és PCOS
   
Prolaktin hormon
Prolaktinóma
TÁRSBETEGSÉG lehet: Pcos
PCOS - szindróma
 
Más hipofízis betegségek
   
TSH termelő daganat
Inaktív daganatok
Üres sella szindróma
Hipofízis elégtelenség
 
Egészség, fitness, szótár
Orvos Válaszol
Egyebek
   
Dr. Czirják: Hypophysis

HIPOFÍZIS CIKKEK
A hízás okai
Egészséges táplálkozás
Zsírégető torna

Vérnyomás-értékek
A higany ártalmai
C-vitamin aszkorbinsav
D-vitamin Lakatos prof.
Médiaszereplések

Dukai Regina
Sztárok
Partnerek

Adatvédelmi nyilatkozat

Készítő: Hipofízis Team
Kapcsolat
Tilos másolni a lapról!

 


PCOS, petefészek ciszták
   

Kép: www.uthscsa.edu/mission

A diagnózist bizza orvosra!

MENSTRUÁCIÓ KALKULÁTOR

OVULÁCIÓ KALKULÁTOR

FITNESS CENTER

ENDOKRINOLÓGUS

Dr. Tűzkő Nándor

PCO, PCOS, Policisztás ovárium szindróma


A betegség a petefészekben lévő apró cisztákat jelenti. Ezek a megrepedt tüszőből alakulnak ki. A PCO betegség nem súlyos, de sok kellemetlenséget, problémát okozhat a nőknek. Például: menstruációs zavart, meddőséget, hízást, szőrösődést, barnás sebeket.

A PCOS az egyik leggyakoribb meddőségi probléma. Előfordulhat, hogy egyéb hormonális betegségek társulnak hozzá, ilyen betegség például az inzulinrezisztencia. A PCOS gyakori tünetei a meddőség, a menstruációzavarok, hízás, erős szőrösődés, pattanások. Hipofízis adenómában szenvedő nőknél viszonylag gyakran előfordul a petefészek cisztás megbetegedése, ezért tanácsos a PCOS fennállásának lehetőségét megvizsgálni.

Bár a PCOS beteget szükség esetén operálják, a baj még mai ismereteink szerint nem gyógyítható. Az operáció után 1-2 évvel visszanőhetnek a ciszták. Ennek ellenére gondos orvosi kezeléssel, rendszeres mozgással, megfelelő diétával jelentősen javítható a beteg életminősége, illetve a gyermekvállalás is egyre inkább megoldható. Napjainkban főleg a gyógyszeres kezelésen van a hangsúly.

PCO-szindróma diagnosztizálását, kezelését endokrinológusok vagy nőgyógyászati endokrinológiával is foglalkozó nőgyógyászok végzik. Tanácsos dietetikus és szükség esetén kardiológus segítségét is igénybe venni.

A PCOS betegek kivizsgálásakor az FSH, LH agyalapi mirigy hormonok arányát is nézik. Ez az arány normálisan kb. 1:1, ha az LH értéke magasabb a 2-5. ciklusnapon vett vérből, akkor a PCO diagnózisa valószínű. (Más ciklusnapokon az LH-FSH arányt összehasonlítani nem érdemes.)

PCOS, PCO-SZINDRÓMA TÜNETEK:
* Szabálytalan vagy hiányzó menstruáció
* Rendszertelen vagy hiányzó peteérés
a fenntiekből következően Meddőség
* Sok kis ciszta a petefészekben (8-10 mm)
* Magas vérnyomás
* Aknés, pattanásos bőr
* Bőrproblémák nyakon, karon, mellen, combon
(barnás bőrelszíneződés)
* Emelkedett inzulinszint a vérben - inzulinrezisztencia, diabétesz
* Megnövekedett szőrzet az arcon meg a testen
ezzel kapcsolatos a férfihormonok (pl: tesztoszteron) magas szintje
* Hajhullás, esetleg férfias jellegű kopaszodás
* Súlyproblémák, elhízás - főleg hasra
* Medence fájdalom
* Depresszió (a külső és a meddőség miatt)

A tünetek egyediek lehetnek, előfordulhat, hogy csak egyes panaszok utalnak a PCOS-ra és nem minden probléma jelentkezik. Tehát a tünetek változatosak és nem mindenkinél azonosan állnak fenn. Előfordul, hogy karcsú nő szenved PCOS-ban a hízás tünetét nem produkálva.

Fontos megjegyeznünk, hogy a PCO tipikusan a hormonzavarok általános tünetei közül produkál párat, vagyis azon jegyeket amik általában jellemzőek a hormonbajokra. ( Hormonzavarok általános tünetei ) Így a PCOS felfedezése nem jelenti azt, hogy a betegnek pusztán a PCOS okozza a problémáit. Vizsgálni kell az esetleges más hormonális betegségek (inzulinzavar, pajzsmirigybaj, hipofízis adenóma, mellékvese betegség) lehetőségét is. A PCOS kezelésének elmaradása komoly szövődményekkel járhat. A PCOS további megnevezései: PCOD, Stein-Leventhal, PCO szindróma.

A PCO örökíthető anyagcserezavar, vagyis olyan hormonbetegség, ami örökölhető és örökíthető. Kialakulásának pontos okai azonban nem teljes mértékben tisztázottak a mai napig sem, azt orvostudomány azonban egyre nyilvánvalóbb, hogy genetikai okok állnak a háttérben.

A PCOS kezelése kapcsán a diéta kulcsfontosságú. Szénhidráttáblázatot, recepteket és mintaétrendeket oldalunk menüjében található "diabétesz, cukorbetegség" címszó alatt találhat. (Hormon, endokrinológus doboz.) Maga a PCO gyakran társul inzulinrezisztenciával vagy cukorbetegséggel.

A PCO-szindróma kezelésekor nemcsak a diéta, de a testmozgás is lényeges szerepet tölt be. A rendszeres testmozgás jó hatással van a hormonrendszerre, hatékony a depresszió ellen, és kedvező az immunrendszerre is. A mozgás révén megállítható a hízás, elindítható a fogyás, ami a betegek önértékelését is erősíti. Ingyenes online tornagyakorlatokat itt találhat: FITNESS CENTER

A PCOS kezelése régen műtéttel történt. A tapasztalatok viszont azt jelezték, hogy az operáción átesett nőknél néhány éven belül visszanőttek a petefészek ciszták. A PCOS kialakulásának pontos okai nem ismertek azonban az orvostudomány számára az egyértelművé vált, hogy a műtét ezen betegségnél nem jelent segítséget, hiszen anyagcserezavarról van szó. Napjainkban a PCOS gyógyszeres kezelése illetve a megfelelő életód (torna, diéta) alkalmazása látszik hatékonynak, operáció csak különleges esetben lehet indokolt. Manapság megfelelő kezeléssel PCOS-ban érintett nőknél elérhető a jó közérzet, továbbá a súly- és bőrprobléma rendezése, az esetleges későbbi szövődmények kialakulásának megakadályozása vagy késleltetése, illetve sok esetben megoldható a gyermekvállalás is. A betegség mai ismereteink szerint teljesen nem gyógyítható viszont kezelhető, azaz a beteg jobb életminősége elérhető lehet.

Bár leírásunkban egyaránt használtuk a PCO és PCOS szavakat akad eltérés:

PCO az a Policisztás Petefészek
PCOS pedig Policisztás Petefészek Szindróma
Polycystic Ovary Syndrome = PCOS

pcos
Petefészek ciszták ultrahangon

A Hipofizis.hu minden hormonális megbetegedés mielőbbi felfedezése és gyógyítása mellett elkötelezett. Épp ezért örömmel ajánljuk társoldalunkat a pcos.try.hu weblapot. A siteon hazai és külföldi PCOS weboldalak, PCOS betegfórum, angol nyelvű videók, hasznos linkek találhatóak.pcos.try.hu


PCOS cikkek, amiket érdemes elolvasni:

A PCOS vagyis policisztás ovárium szindróma sok nőt érint, gyakran meddőségért felelős. Professzor Balázs Csaba endokrinológus szakorvos több rövid cikkben közérthetően magyarázza el a tudnivalókat róla. A professzor úr rendelési adatai megtalálhatóak az endokrinológus rovatunkban.
PCOS I.
PCOS II.
PCOS III.
PCOS IV.
PCOS V.
Endokrinközpont - PDF file: PCOS okok, tünetek, kezelés

WebBeteg portál PCOS cikk: A policisztás petefészek betegség (PCOS)

Női portál: A leggyakoribb női hormonális és anyagcserezavar: Pcos

Könyv a PCOS-ról: Policisztás ovarium szindróma - gyakorlati útmutató

Minden PCOS hölgynek jó közérzetet kívánunk!
 
Sherlockian-sherlock.com