Hipofízis hírek
- Fontos információk

- Tudnivalók
- Céljaink bővebben
- Infók a honlapról
FONTOS TUDNIVALÓK


Hipofizis.hu
   
Hipofizis.hu
Kedvencekhez!
Weblap támogatása

Miért nincs betegfórum?
 
Hipofizis.hu Orvosok
MR vizsgálat (MRI)
Hormon, endokrinológus
   
Mi az endokrinológia?
Endokrinológusok
Gyorssegély
Hormonrendszer
Hormonzavarok
Tesztoszteron
Oxitocin hormon

Diabétesz, cukorbetegség
- Neuropathia rendelések

Pajzsmirigy betegségek
Pajzsmirigy műtét
Dr. Tóth: Hiperparatireózis
Dr. Cseke: Addison-kór

Hormonok - értékek
Hipofízis, agyalapi mirigy
   
Az agyalapi mirigy
Agyalapi mirigy helye
Hipofízis adenóma
Hipofízis daganatok
Gyakori Kérdések
Betegség kiváltó okai
Adenóma - tévhitek
Ajánlott gyógymódok
- HIPOFÍZIS MŰTÉT
 
Akromegália, Cushing-kór
   
Növekedési hormon
Akromegália
Akromegália képtár
Hollywoodi sztárok
A sportvilág óriásai
 
Cushing-kór
Dr. House: Cushing
Cushing-szindróma
Dr. Tóth Miklós Cushing tájékoztató orvosoknak
 
Prolaktin és PCOS
   
Prolaktin hormon
Prolaktinóma
TÁRSBETEGSÉG lehet: Pcos
PCOS - szindróma
 
Más hipofízis betegségek
   
TSH termelő daganat
Inaktív daganatok
Üres sella szindróma
Hipofízis elégtelenség
 
Egészség, fitness, szótár
Orvos Válaszol
Egyebek
   
Dr. Czirják: Hypophysis

HIPOFÍZIS CIKKEK
A hízás okai
Egészséges táplálkozás
Zsírégető torna

Vérnyomás-értékek
A higany ártalmai
C-vitamin aszkorbinsav
D-vitamin Lakatos prof.
Médiaszereplések

Dukai Regina
Sztárok
Partnerek

Adatvédelmi nyilatkozat

Készítő: Hipofízis Team
Kapcsolat
Tilos másolni a lapról!

 
Növekedési hormon
   
Mi a növekedési hormon?

A növekedési hormon ( szomatotropin azaz STH, angolul: Growth Hormon, GH ) az hipofízis, azaz az agyalapi mirigy által termelt egyik fehérjealapú hormon, tudományos elnevezése a görög testnövekedés szóból ered. Leginkább ismert szerepe a növekedés elősegítése. Ugyanakkor a testmagasság mellett a szervezet számos működésére is hat, többek között a lipidek, fehérjék, szénhidrátok metabolizmusára és a csontok fejlődésében is szerepet játszik. Ez a magyarázata annak, hogy a növekedési hormont gyakran felnőtteknek is felírják, csakúgy, mint a gyermekeknek. Fokozza a bélből történő kálcium felszívódást. Tehát az egész szervezetre általánosan hat. A májba kerülve felszabadítja a szomatomedineket, így fejti ki hatását. Befolyással bír az inzulinra.


Szervezetünk egész életen át termeli s csak idősebb korban, 60 év felett csökken természetes módon a szintje az öregedési folyamatok révén. Ha a szervezet beteg és kevesebb vagy több van belőle az súlyos problémákhoz vezethet. Este fokozottabban van a szervezetben, mint napközben. A GH szintje gyerekkorban nagyobb a fejlődés miatt, mint a felnőttként.


Miként vizsgálják meg a GH szintjét a testnek?

A vizsgálathoz egyszerű vérvétel szükséges, éhgyomorra.


Mit mér a vizsgálat?

A növekedési hormon az agyalapi mirigyből szabadul fel. Legfontosabb hatása a növekedés serkentése, ami a szervezetben az anyagcsere változásán keresztül valósul meg. Egyszeri alkalommal történő meghatározás nem informatív, ezért ún. stimulációs vagy szuppressziós próbák keretén belül is mérik a szintjét, vagyis azt nézik, hogy ha termelődését serkentik vagy elnyomják a termelődését, hogyan változik a szintje a vérszérumban.


Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?

Növekedési hormon termelődésének, ill. a szövetekre való hatásának zavarával járó betegségek diagnosztikájában használják.


Mit a normál érték?

Az értékét mindig a vizsgálatot végző laboratórium által megadott normálérték tartományhoz kell viszonyítani.


Alacsony STH szint növelése:

Gyakran az agyalapi mirigy daganata pusztítja el a hormon ürítéséért felelős szövetet. Máskor genetikai okai vannak a hiányának. A növekedési hormont mesterségesen is elő lehet állítani, és így pótolni lehet a szervezet számára hiányzó mennyiséget.

Magas STH szint csökkentése:

A növekedési hormon túltermelődése elsősorban hormontermelő daganat, legtöbbször (98%-ban) az agyalapi mirigy daganata miatt alakul ki. Hatástalan gyógyszeres kezelés esetén a hormontermelő daganatot műtéti úton kell eltávolítani.


Növekedési problémák:

Képgalériánk: Akromegália képekben

Ha a növekedési hormonból termelődik sok az agyalapi mirigy daganata miatt az csontnövekedési rendellenességet, orvosi kifejezéssel akromegáliát okozhat. Ennek jellemzője az arccsontok ( orr- ill. állkapocscsont ), valamint a kéz és a láb túlzott növekedése. Anyagcserezavarokkal társulhat. Felelős lehet a szervezet inzulin túltermeléséért, ezáltal előidézhet verejtékezéssel járó rosszulléteket, szájszárazságot. Magasvérnyomást is kialakíthat. Az akromegália kellemetlen testszaggal, állandó izzadással járhat, meg bőrvastagosással, végtagok ujjainak zsibbadásával, izomgyengeséggel. Ezenkívül fokozott szőrösödés is megjelenhet, valamint megeshet az arc látványos elváltozása. Jelentkezhet duzzanat a jobb bordaív alatt. Nőhet a nyelv és fül is. Tágak lehetnek a fogközök. Átlagosnál nagyobb a fej, magasabb a testalkat. Rosszul mozgó, fájó derék s meggörnyedt hát, csuklómozgatási problémák. Csomó érzése az ujjak bőre alatt. Vaskos ujjacskák. Cukorbajt, hangképzési zavarokat, vagy hangmélyülést is előidézhet. A Hangképzési zavarok oka az, hogy a nyelv is nőni kezd. Erős fejfájás, homályos vagy úgynevezett "kettőslátás" kialakulhat. Nőknél néha menstruációs problémákkal is társulhat. A szív nagyobbodik.

A somatotrop hormont ( STH ) termelő hypophysis adenoma felnőttben akromegáliát okoz. A serum STH nem mindig magas, kórjelző azonban, hogy az oralis glukózterhelésre nő az STH-szint. A pajzsmirigy megnagyobbodása az STH okozta általános organomegalia része lehet, a carpal-tunnel ( alagút ) -szindróma a túlzott csontnövekedés eredménye. Az alagút-szindróma főleg csukló és tenyér zsibbadást, fájást jelent.

Megjegyzés: Emelkedett GH-szint észlelhető terhességben, pubertásban, krónikus vese-, máj- és szívelégtelenségben, valamint hosszas éhezés során, súlyosan beteg állapotban és heroinaddikcióban is. A GH alapszintje csak igen magas értéknél (40 ng/ml felett) jelent biztos diagnózist, míg az igen alacsony (1 ng/ml alatti) érték kizárja az acromegaliát. A kettő közötti eredmény esetén szuppressziós próbát kell végezni.

Kevés növekedési hormon esetén: nehezített járás, rövid végtagok, izületi problémák, nem megfelelő növekedés. Kéz használatának korlátozottsága s lehet rövidebb az egyik kar vagy lábszár a másiknál. Kicsi kezek. Kapcsolodó link: Hipofízis elégtelenség
Kapcsolódó cikkek:
Akromegália
Akromegália képekben
Turner szindróma - cikk a növekedési hormon pótlásáról

Forrás: Az oldal készítéséhez felhasználtuk Dr. Czirják Sándor idegsebész tanulmányait és a Házipatika.com ide vonatkozó cikkét.
 
Sherlockian-sherlock.com