Hipofízis hírek
- Fontos információk

- Tudnivalók
- Céljaink bővebben
- Infók a honlapról
FONTOS TUDNIVALÓK


Hipofizis.hu
   
Hipofizis.hu
Kedvencekhez!
Weblap támogatása

Miért nincs betegfórum?
 
Hipofizis.hu Orvosok
MR vizsgálat (MRI)
Hormon, endokrinológus
   
Mi az endokrinológia?
Endokrinológusok
Gyorssegély
Hormonrendszer
Hormonzavarok
Tesztoszteron
Oxitocin hormon

Diabétesz, cukorbetegség
- Neuropathia rendelések

Pajzsmirigy betegségek
Pajzsmirigy műtét
Dr. Tóth: Hiperparatireózis
Dr. Cseke: Addison-kór

Hormonok - értékek
Hipofízis, agyalapi mirigy
   
Az agyalapi mirigy
Agyalapi mirigy helye
Hipofízis adenóma
Hipofízis daganatok
Gyakori Kérdések
Betegség kiváltó okai
Adenóma - tévhitek
Ajánlott gyógymódok
- HIPOFÍZIS MŰTÉT
 
Akromegália, Cushing-kór
   
Növekedési hormon
Akromegália
Akromegália képtár
Hollywoodi sztárok
A sportvilág óriásai
 
Cushing-kór
Dr. House: Cushing
Cushing-szindróma
Dr. Tóth Miklós Cushing tájékoztató orvosoknak
 
Prolaktin és PCOS
   
Prolaktin hormon
Prolaktinóma
TÁRSBETEGSÉG lehet: Pcos
PCOS - szindróma
 
Más hipofízis betegségek
   
TSH termelő daganat
Inaktív daganatok
Üres sella szindróma
Hipofízis elégtelenség
 
Egészség, fitness, szótár
Orvos Válaszol
Egyebek
   
Dr. Czirják: Hypophysis

HIPOFÍZIS CIKKEK
A hízás okai
Egészséges táplálkozás
Zsírégető torna

Vérnyomás-értékek
A higany ártalmai
C-vitamin aszkorbinsav
D-vitamin Lakatos prof.
Médiaszereplések

Dukai Regina
Sztárok
Partnerek

Adatvédelmi nyilatkozat

Készítő: Hipofízis Team
Kapcsolat
Tilos másolni a lapról!

 
MRI VIZSGÁLAT
   


MI AZ MR VIZSGÁLAT?

Az MR diagnosztika manapság már az orvostudomány olyan speciális eszközévé vált, ami nagyban segíti az orvost a diagnózis megállapításában és az eljárás, a beavatkozás meghatározásában. Kifejlesztői az amerikai Paul C. Lauterbur, valamint az angol Peter Mansfield, akik 2003-ban orvosi Nobel-díjat kaptak a talámányukért. MRI azaz Magnetic Resonance Imaning kifejezésnek, vagyis a mágneses rezonanciás képalkotásnak ez a rövidítése. A technológiát maga a NASA is használja, hogy megállapítsa milyen hatással vagy az űrutazás az emberi agyra. Ez a vizsgálat jelenleg a legpontosabb radiológiai eljárás az izület diagnosztikájában is. Ötvözi a CT és az Ultrahang-vizsgálat előnyeit. Segítségével többdimenziós kép alkotható. Többféle betegség diagnosztizálásra alkalmas.

HOGYAN MŰKÖDIK AZ MRI KÉSZÜLÉK?

Az MRI jelentős előnye, hogy nem használ röntgensugarat és olyan betegségek is kimutathatók vele, amelyek röntgennel nem vizsgálhatók. ( Például: különleges szív- és ideggyógyászati betegségek, bizonyos születési rendellenességek. ) Mivel rádióhullámokat használ nem éri sugárzás a pácienst.

Az emberi test tömegének mintegy kétharmada víz, így rendkívül jól alkalmazható a diagnosztikában a mágneses rezonanciás képalkotás. Testünkben a betegségek sokszor eltérést okoznak a szövetek és a sejtek víztartalmában. Ez jól látszik az MR-felvételeken. Ez a beavatkozás teljesen fájdalommentes és veszélytelen; bár a pacemakeres betegeket és azokat, akiknek mágnesezhető fém van a szervezetében, nem vizsgálhatják ezzel a módszerrel. A vizsgálatnak mellékhatása nem ismert.

MIÉRT KELL BELEEGYEZŐ NYILATKOZATOT ALÁÍRNOM?

Minden betegnek joga van az alapos, tényszerű felvilágosításhoz s az aláírandó papír ezeket az információkat tartalmazza. Maga a működő gép nem ártalmas, de mivel mágneses rezonanciával üzemel a fémtárgyakat nem vihetünk be a vizsgálatra. A papíron erre hívják fel a figyelmünket ugyanis az MR készülék alkalmazása során nagy erejű elektromágneses mező képződik, mely a fémekben elektronvándorlást ( áramot ) kelt, ezért kell fémtágyainktól megszabadulnunk. Olyan apró fémek mint a melltartó kapcsa nem okoz egészségkárosodást a vizsgálat során, ám az említett okok miatt tényleg igyekezzünk úgy öltözni, hogy ruházatunkon ne legyenek fémes dolgok.

A másik ok amiért beleegyező nyilatkozat szükséges az a kontrasztanyag. Ez az a vegyület, ami kirajzolja az eltérő szövetállományt s pontos képet ad. Nagyon-nagyon elenyésző esetben a szer allergiás reakciókat vállhat ki ( például viszketés, vagy ritkább esetben fulladás ). Természetesen ilyen esetre minden kórházban van ellenanyag, ám az allergiás reakciók száma roppant csekély. Ráadásul az MR vizsgálathoz használt kontrasztanyag a CT-hez használthoz képest is mégkevésbbé vált ki allergiát, ugyanis nem tartalmaz jódot. A kontrasztanyagoknak ugyanolyan, de helyenként intravénás mivolta miatt szigorúbb követelményeknek kell megfelelni, mint a gyógyszereknek. A kontrasztanyagok gyógyszerészetileg bevizsgáltak, gyógyszerkönyvileg bejegyzett termékek.

MIT TEHETEK A VIZSGÁLAT SIKERESÉGÉÉRT?

A fémtárgyak elhagyásán túl, ha a fej-nyaki területről történik MRI vizsgálat, ne használjon hajlakkot vagy sminket, szemfestéket!

MI A KÜLÖNBSÉG A CT ÉS AZ MR KÖZÖTT?

Az MR készülék sokkal pontosabb képet mutat ki agyunk szövetállományáról, mint a koponyát vizsgáló CT. Ennek oka, hogy a CT a koponyacsontról készít jó felvételeket s az agyi szöveteket kevésbbé pontosan mutatja.

A hipofízis prolaktin túltermelő daganatának, azaz a prolaktinómának a diagnózisához sella MR vizsgálat kell, nem elég a CT. Kontrasztanyag adására azért van szükség, hogy az alap vizsgálat során el nem különülő, de vérellátása, működése folytán kóros szövetet, mintegy kirajzolja a vizsgálat kontrasztanyagos fázisában. Azt tudnia kell, hogy a hypophysis hormontermelő sejtjei gyakorlatilag egyneműek, MR vizsgálat során azonos jelet adnak, attól függetlenül, hogy termelnek-e hormont, vagy sem. Az adenomák kis jóindulatú, de kóros szövetszaporulatok, melyek hormontermelő sejtekből állnak. A növekedés során ezek elveszítik az eredeti, nagyon kötött, szabályozott érstruktúrát, ezért a kontrasztanyag adásakor a festődésük elmarad a környezetétől.

Érdemi különbség nincs a nyitott és a zárt MR között, mindegyik - korrekt vizsgálat esetén - értékelhető felbontást nyújt.

HOGYAN ZAJLIK A VIZSGÁLAT?

MR vizsgálat alatt az ember hangokat hall s előtte füldugót vagy fülvédő párnákat kap. A műszer hangokat bocsájt ki, de nem ér a beteghez. Szükség esetén kontrasztanyagot is beadnak a vizsgálati idő felénél. A vénásan beadott kontrasztanyag a vizsgálat precízebb eredményét szolgálja azáltal, hogy az MR készülék számára érzékelhetően megfesti a szöveteket, így jobban jelzi a szöveti elváltozásokat is. Vizsgálat alatt mozogni, nyelni nem szabad. A vizsgálat időtartalma 25-45 percig tarthat ( , ez például attól függ milyen betegséget vizsgálnak ). A zárt MR készülékekben szellőzés működik. Egy másik teremből üvegablakon át, illetve számítógép segítségével végig figyelemmel kísérik orvosaink a vizsgálóban történő eseményeket.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

HIPOFÍZIS ADENÓMA DIAGNOSZTIZÁLÁSA UTÁN MENNYI IDŐVEL KELL KONTROLL MRI?

NEM BÍROM A BEZÁRTSÁGOT. VEHETEK IGÉNYBE NYITOTT MRI KÉSZÜLÉKET?

MIKOR KELL CT VAGY MR, ILLETVE EZEK KOMBINÁCIÓJA?
TOVÁBB >>>

 
Sherlockian-sherlock.com